Ontwikkeling

Bij de inrichting en openstelling van het landgoed bestond bij de familie Habets de wens om de tuinen rond de villa die in de loop van de tijd verloren zijn gegaan te herstellen.
Door het ontbreken van de originele ontwerpen ontstond de mogelijkheid om, zonder het verleden geweld aan te doen, te kiezen voor een nieuwe benadering van de herinrichting voor het landgoed. Door de ligging van de Proosdij binnen Romeins Zuid-Limburg ontstond het idee om op de gronden van de Proosdij een tuin te reconstrueren die zichtbaar maakt hoe de landgoedtuinen in dit gebied van het Romeinse rijk er hebben uitgezien. Niet alleen qua ontwerp, maar ook qua bewerking, plantkeuze en inrichting. Dit is een passende en historisch gegronde invulling van de gronden rondom de villa en biedt tevens de mogelijkheid een uniek en bijzonder archeologisch en botanisch project op te zetten.

De historische ligging binnen Romeins Limburg en de ideale ligging binnen hedendaags Limburg maakt dat Romeinse tuinen en Villa de Proosdij een perfecte combinatie zijn.

Om de tuinen vorm te geven is teruggegrepen op kennis uit archeologische vondsten in de omgeving en de uitgebreide kennis over de Romeinse Hortus in het algemeen. Een dergelijk initiatief is voor Nederland en de Euregio uniek.

De tuinen zijn en worden gesitueerd op de helling ten oosten van Villa de Proosdij.

Een aantal tuinen zijn al klaar:

  • De Keukenkruidentuin. Deze kruidentuin staat vol met heerlijke kruiden voor onze keuken.
  • De Waterput. De oude waterput is gerestaureerd en ligt verscholen tussen het groen aan het oudste gedeelte van de Villa.
  • De Laan. Midden door de tuinen loopt een lange laan omzoomd door zuilvormige Jeneverbessen.
  • De Pliniustuin. Deze hypodroom vormige tuin is een reconstructie van een van de tuinen van plinius de oudere.
  • De Boomgaard. De Romeinen brachten ons het fruit. Een boomgaard met kersen, appels en walnoten mag dan ook niet ontbreken.
  • De Wijngaard. Buiten het fruit brachten de Romeinen ook de wijnbouw. Op het landgoed is groeien weer wijnstokken in de wijngaard.
  • Het Groene Theater. Een openlucht theater met plaats voor 250 personen, met een prachtig uitzicht over het landschap.

In de zomer van 2016 wordt er gewerkt aan:

  • De Rozentuin. In deze klassieke tuin met vijverpartij gaan Romeinse Gallica en Albarozen stralen.
  • De Pigmententuin. Romeinen kleurden verf en stoffen met natuurlijke pigmenten uit planten. In deze tuin komen planten en bloemen die gebruikt werden om kleurstoffen uit te winnen.

Zowel de letterlijke als figuurlijke opbrengsten van de tuin dragen bij aan de instandhouding van het landgoed en de historische gebouwen. Zo ontstaat een duurzame exploitatie van het landgoed die niet alleen bijdraagt aan de instandhouding van de Proosdij, maar ook een steentje bijdraagt aan het historisch besef van de regio.

© Villa de Proosdij 2018  |  Disclaimer  |  Colofon