Giselbert van Maasgouw kamer

De Giselbert van Maasgouw Kamer is een 2-persoons kamer met douche en eigen terras

Deze lichte sfeervol ingerichte tweepersoonskamer van 25 m² biedt uitzicht over zowel de binnenplaats als een stuk tuin met eigen terras op de begane grond. De kamer beschikt over een comfortabel tweepersoonsbed (1,6m breed) en een ruim bureau. De badkamer is voorzien van een douche. De kamer ligt binnen de dikke muren van de oudste vleugel van Villa de Proosdij.

√  Uitzicht op binnenplaats
√  Eigen ingang
√  Badkamer met douche 
√  Apart toilet
√  Koffie-  en theevoorzieningen, koelkastje
√  TV, radio, gratis wifi
√  Verwarming
√  Terras

 

Giselbert van Maasgouw kamer

Deze kamer is genoemd naar Giselbert II, hertog van Lotharingen. (ca. 885 - Andernach, 2 oktober 939)

Giselbert van Maasgouw  erfde in 915 het grootste deel van de bezittingen en functies van zijn vader Reinier I van Henegouwen  De basis van Giselberts macht werd gevormd door zijn rol als lekenabt van een aantal grote abdijen waaronder die van  Sint-Servaas in Maastricht, de dubbelabdij Stavelot-Malmedy,  en de Sint-Maximinusabdij te Trier. Van zijn vader erfde hij ook de gronden in Klimmen. 

In 928 werd Giselbert benoemd tot hertog van Lotharingen en nog in 928 huwde hij Gerberga van Saksen, de dochter van Hendrik de Vogelaar.  Hendrik had zijn hertogen een grote mate van zelfstandigheid laten behouden. Na zijn dood (936) bleek diens zoon keizer Otto I een politiek te voeren waardoor de hertogen veel meer een ondergeschikte rol zouden krijgen.

Giselbert sloot zich daarom in 939 aan bij de opstand van Hendrik I van Beieren en keerde zich tegen zijn schoonbroer. Op 2 oktober 939 stak hij vanuit het oosten tijdens de slag bij Andernach de Rijn over.  Op de andere oever werd hij echter verrast door vijandelijke legers. Giselbert sneuvelde in de Rijn. Gerberga zijn Jonge weduwe erfde op 25 jarige leeftijd o.a. het jachtslot in Klimmen.

 

© Villa de Proosdij 2018  |  Disclaimer  |  Colofon