Onze Wijn

Koninklijke wijngaard

In het jaar 968 n. Chr. schenkt koningin-weduwe Gerberga van Franrijk haar bezit in Klimmen aan de abdij van Saint-Remi in Reims. In de schenkingsakte wordt ook melding gemaakt van wijngaarden, waardoor de akte niet alleen de oudste vermelding van het landgoed is, maar ook de oudste vermelding van wijnbouw in Nederland. In 2015 werd de eerste gaard hersteld en in 2018 kon voor het eerst sinds lange tijd weer wijn geoogst worden op het landgoed.

Elise

2018 is tevens het geboortejaar van Elise, de oudste dochter van Jasper en Charlotte Habets. Elise groeide als kool in de zonovergoten zomer en de druiven in de wijngaard groeiden met haar mee. De wijn draagt dan ook de naam  'Elise'.

Ligging

Het landgoed ligt op de Zuid-Oostelijke flank van de Klimmenderberg op 132 meter boven NAP. Onder een dunne laag vruchtbare Löss ligt de kalkrijke bodem waar de druif zo van houdt. Het gesteente waar de druif in wortelt heet Klimmendersteen en heeft een hardheid die tussen de zachte Mergel en de harde Kunradersteen in zit. Een bodem vol mineralen, een beschutte hellling en een liefdevolle verzorging zorgen voor de ideale combinatie voor onze wijn.

Druiven

Verdeeld over 3 wijngaarden staan er op het landgoed 4000 stokken Johanniterdruiven, Souvignier gris en Solaris. Deze sterke resistente soorten zorgen ervoor dat onze druiven gezond zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Onze eigen bijen bestuiven de druiven en de vele bloemen en kruiden die tussen onze druiven hun plekje vinden. 

Proef de Proosdij!

Geniet van de smaak en geur van een zomeravond op het landgoed en drinkt thuis onze wijn. Een fruitige neus, groen, met een toets van mango en ananas en een aangename mineraliteit. De wijn begint zacht, maar de zuren geven de wijn een frisse en stevige afdronk.

Onze wijn is door de beperkte beschikbaarheid enkel verkrijgbaar voor onze hotelgasten.

De jaargangen 2018, 2019, 2020 en 2021 zijn uitverkocht. 2022 is momenteel verkrijgbaar.

© Villa de Proosdij 2018  |  Disclaimer  |  Colofon